KE Kunstnernes Efterårsudstilling

KE-Prisen 2021 i samarbejde med Rudolph Tegners Museum og Statuepark

Det er med stor glæde, at vi i år kan præsentere et nyt samarbejde mellem Kunstnernes Efterårsudstilling og Rudolph Tegners Museum.

Vi har inviteret Rudolph Tegners Museum til at uddele årets KE-pris: KE-prisen 2021 – Blandt alle antagede kunstnere på KE21, udvælger museet en eller flere kunstnere, der gennem deres værkbidrag udmærker sig særligt positivt. Den eller de pris-vindende kunstnere inviteres til at udstille på Rudolph Tegners Museum, som en del af kunsthallens udstillingsprogram for 2022.

Foto: Henrik Sylvest
Foto: Henrik Sylvest

Rudolph Tegners Museum og Statuepark er et enkeltmandsmuseum opført af billedhuggeren Rudolph Tegner (1873-1950). Museet er en forening af skulptur, natur og arkitektur og ligger i et naturområde, kaldet Rusland, tæt på den nordligste sjællandske kystlinje. Museumsbygningen, som er en af de tidligste betonbygninger i modernistisk stil, rummer billedhuggerens omkring 330 værker. Udenfor museet ligger en naturskøn park med 14 af kunstnerens skulpturer der står med himmel og lyng som baggrundstæppe. Museet står som et monument over en kunstner og har de senere år oplevet en stor interesse.

Museet har de seneste 10 år vist særudstillinger med samtidskunstnere årligt. Særudstillingernes fokus er at sætte Rudolph Tegner ind i et samtidigt perspektiv. Vise hvordan hans kunst, sted eller hans historie til stadighed inspirerer kunstnere og giver vores besøgende nye måder at opleve stedet på. Museet holder åbent i sommerhalvåret og parken er åben hele året.

Tegners Museum er stolt af at kunne uddele KEprisen for ’21. Kunstnernes efterårsudstilling blev dannet i 1900 og Rudolph Tegner var var medinitiativtager til at etablere billedhuggerafdelingen på Den Frie i 1906. Han måtte dog selv udgå af sammenslutningen i 1913, da bygningerne blev flyttet til Østerport station. Hans kompromisløshed og uforsonlige stil var medvirkende, eller, som det også blev bemærket, så var hans skulpturer altid lidt større end de andres i gruppeudstillingerne. Uanset lå der uoverensstemmelser bag hans udtræden. Som han skrev: ”Jeg tog min Hat og gik. Jeg var forraadt. Ak, det blev ikke sidste Gang.” I 1919 viste Rudolph Tegner en stor soloudstilling på den Frie i september og oktober. Her viste han både skulpturer, malerier og tegninger. Så uddelingen af prisen vil tilføje endnu et kapitel til forholdet mellem Rudolph Tegner og Den Frie.

Vinderen/vinderne af KEprisen vil blive tilbudt en udstilling på Tegners Museum i sæson 2022 der vil løbe over minimum 14 dage. Den nærmere form af udstillingen vil blive aftalt efter uddelingen af prisen, men der kan blive tale om en udendørsudstilling eller en mindre udstilling i museumsrummet, muligvis i særudstillingsafsnittet. Der er med andre ord mulighed for forskelligartede kunstpraksis i forhold til kunstmedie, der kan rumme performance, digitale eller tværæstetiske praksisser eller mere traditionelle praksisser som maleriet eller skulptur. Vi glæder os til samarbejdet.

Luise Gomard

Museumsdirektør
Rudolph Tegners Museum & Statuepark